New book takes you inside unique energy-efficient data centers

3/6

Calcul gets creative with data center cooling design

Source:  Prentice Hall/Pearson Education. Image provided courtesy of Calcul Quebec.

Calcul Quebec's data center resides in a concrete silo that originally housed a particle accelerator.  

This is a classic "square peg, round hole" scenario. The Calcul project uses the accelerator's silo to house an innovative data center cooling design. The facility's 56 server cabinets span three levels and are arranged in circles with the vents facing the middle. Cold air comes through the front, and fans funnel hot exhaust through a grated floor. Calcul took a traditional hot/cold aisle system and adapted it to work in the cylindrical space.

View All Photo Stories

Start the conversation

Send me notifications when other members comment.

By submitting you agree to receive email from TechTarget and its partners. If you reside outside of the United States, you consent to having your personal data transferred to and processed in the United States. Privacy

Please create a username to comment.

-ADS BY GOOGLE

SearchWindowsServer

SearchServerVirtualization

SearchCloudComputing

Close